Corporate Large – Honorable Mention

Brooks Pierce

Raleigh, NC

Gensler

James Hatley, Holly Christian, Jennifer Williams, Jennilyn Schuster, Emily Yale, Bradford Bello


Looking to celebrate their culture and recruit top young talent, Brooks Pierce transformed their workplace into a law firm of the future. Located in the heart of downtown Raleigh, Brooks Pierce wanted their new space to represent the firm’s individual character, alongside its reputation.

Starting the design process with a full Workplace Performance Index (WPI) analysis, the design team was able to tailor a research-based design specific to Brooks Pierce’s organizational goals, bringing forth the design concept “world class.” Like a world class art museum, Brooks Pierce desired a distinguished destination that engages people and invites pause and purpose.

Taking advantage of the office’s existing layout, the new space reuses approximately 30% of the existing architecture. The two-floor full renovation provides a modern environment that stands in stark contrast from their previous traditional workplace. A more efficient layout accommodates more attorneys per square foot than before and maximizes daylight and downtown views.

Allowing for more light to flow throughout, the use of glass is abundant in the single-size office fronts, doors, and sidelights. The office’s open glass corners play a tremendous role in the workplace feeling connected. Additionally, a monumental stair serves as a link between floors encouraging more collaboration and open dialogue between attorneys and staff and a bridge on the 17th floor transforms the visitor experience by opening to the library and café below.

The law firm’s newly renovated space allows Brooks Pierce to communicate its values while bringing about a culture of interaction, collaboration and transparency.

Judges Comments:

“Balance of light and dark, linear and sculpture is well executed.”

(Holly Christian)